ARIDO Awards 2010

ARIDO Awards 2010


Award-winning Projects

Project of the Year
One Kids Place
Interior Designer : Anne Carlyle
Design Firm : Carlyle Design Associates
Design Team : Anne Carlyle - Alanna Drawson
One Kids Place is a new 41,000 sq-ft children's treatment center in North Bay, Ontario. It is intended to enable and support children and youth living with disabilities, along with their families, by providing therapy, treatment and early-learning services. Designed as one level, with clear spatial relationships and generous orientation to the outdoors, the building maximizes safety and accessibility, and encourages movement as an integral part of the therapy and learning activities. Comfort, information and connection for families traveling long distances are provided in the family-resource space and in the gathering/lobby space. The school gym welcomes community gatherings.
Awards of Excellence
Brown Thomas Luxury Hall
Interior Designer : Diego Burdi
Design Firm : Burdifilek
Design Team : Diego Burdi - Tom Yip - Jeremy Mendonca
This signature 5,800 sq-ft space in Dublin, Ireland, references the sophisticated modernism of the Brown Thomas brand and captures the essence of the beautiful products it houses. The design concept focuses on elevating the luxury shopping experience. The Luxury Hall was conceived as a central piazza, with enclaves for high-end brands projecting beyond the main area. The perimeter is sheathed in subtly reflective dichroic glass; invisible floating vitrines are suspended on modulated transparent glass walls, allowing for a glimpse through to the adjacent shop-in-shops. The graceful curves encourage meandering exploration and effortlessly lead shoppers through the space.
Real Sports Apparel
Interior Designer : Brian Bettencourt
Design Firm : Watt International
Design Team : Brian Bettencourt - Paulis Ciskevicius - Victoria Chin
The interior designer was challenged with creating an uncluttered, fluid space to house four major sports brands, in this new 9,500 sq-ft retail space owned by Maple Leafs Sports and Entertainment, of Toronto. Spatial manipulation and strategic placement of architectural features and fixtures define and modulate the space, while respecting the functional reality of a retail environment. Concept layers and interesting ceiling, wall and floor features help define the space and provide dynamic sight-lines. Hub/ vignette areas create focus, while pulling customers into the center of the space.
Discover Y - Employee Childcare Center
Interior Designer : Jane Lawson
Design Firm : Walker Lawson Interior Design Inc.
This corporate daycare facility in Calgary reflects a commitment to employees by offering a unique environment for children and their parents. The facility exudes residential warmth. A sense of home and address for each room inspired a streetscape of over-sized building blocks at the entry doors. Shadow trees and illuminated birds in flight add a sense of whimsy and natural dynamic to the space. Children are quickly drawn in and immediately feel at ease.
re Hotel & Residences Model Suite
Interior Designer : Anna Simone
Design Firm : Cecconi Simone Inc.
Design Team : Anna Simone - Elaine Cecconi - Pauline Ayoub
The inspiration for this 1,016-sq.-ft. model suite in Ottawa was haute-couture. The suite has a clean, contemporary feel with an infusion of transitional elements and a seamless connection between the interior and exterior spaces. The design strikes a balance between a white, clean, contemporary backdrop and a dark interior that incorporates solid oak, stamped leather and back-lit elements. The warmth of these elements adds a richness and tactile quality to the design.
Nadège Patisserie
Interior Designer : Neal Prabhu
Design Firm : nkA
A restrained approach to Nadège Patisserie in Toronto yielded a refined interior of architectural interventions that are at once deferential and engaging. This duality reinforces the dynamic of the patisserie, juxtaposing the intimacy of the pastry display with the intensity of the open kitchen and surrounding social nodes. A floating ceiling running the length of the interior reinforces the long, narrow proportion of the 2,600 sq-ft patisserie. The clean lines of the white eating counter, floating wall and shelves stand in contrast to the gray cavernous treatment of the interior's shell.
Awards of Merit
Leon's Furniture at the Roundhouse - Toronto
Interior Designer: Danielle J. Leon
Design Firm : Danielle Josette Interior Design
This project highlights Toronto's historic railway roundhouse and showcases the client's merchandise in a 40,000 sq-ft showroom. The design minimizes the built space, while maximizing the historic structure. A large vestibule unites two entrances and guides customers to the center of the building. The saw cuts on the polished concrete floor and the custom, suspended, metal light troughs are installed in a radial pattern, highlighting the curve of the building. Two wood and glass pavilions imitate the living space of a 700 sq-ft condominium. In addition to winning an Award of Merit in the Restoration and Adaptive Reuse category, this project received an Award of Merit : Sustainable Design for its eco-friendly design (LEED Gold certification is pending).
Air Miles Reward Program Customer Care
Interior Designer : Caroline Hughes
Design Firm : figure3
Design Team : Caroline Hughes - Christopher Wright - Erin Armstrong - Jackie Prawecki - Angela Stinson
The design of this new center in Mississauga embraces the challenge of 20 ft ceiling heights by implementing a 21st-century forest of cable-management power poles to create a highly visual way-finding system. The brand's blue collector cards were utilized in an over-sized drapery to create intimate collaboration pods within the open contact center. The center is home to Canada's largest solar rooftop, generating enough energy to power 20 homes for one year. On-site solar generation is returned to the grid, resulting in substantial energy-cost reductions. In addition to winning an Award of Merit in the Workplace category, this project received an Award of Merit : Sustainable Design for its eco-friendly design (LEED Gold certification is pending).
The Green Grind
Interior Designer : Randa Tukan
Design Firm : HOK
Design Team : Randa Tukan - Daniela Barbon
The eclectic atmosphere of this hip, grassroots, community coffee shop in Toronto, with a focus on sustainability, is enhanced with vintage furniture and art. Light from large operable windows and neutral colored walls visually enlarge this 1,000 sq-ft space, providing a backdrop for bright accents and various wood grains. A comfortable seating area is integrated to create a home away from home for patrons to kick back and relax. The coffee-stained concrete floor illustrates the owner's love of a good brew. In addition to winning an Award of Merit in the Restaurants, Bars & Night Clubs category, this project received an Award of Merit : Sustainable Design for its eco-friendly design (LEED Gold certification is pending).
Calgary Penthouse
Interior Designer : Andrea Raimondi
Design Firm : Ingenium Design Group Inc.
The client's European roots and pioneering nature mandated a dynamically minimalistic yet progressive design for this 3,196-sq.-ft. penthouse in Calgary. Through an uncomplicated, purposeful approach and utilization of a controlled palette, the designer created an austere and polished backdrop to showcase exclusive details, while emphasizing key features with accents of saturated color.
BMO – Neighborhood Branch Concept
Interior Designer : Andrew Gallici
Design Firm : figure3
Design Team : Andrew Gallici - Christopher Wright - Kate Jordan
This 2,100 sq-ft branch model in Toronto is designed to expand BMO's presence in urban neighborhoods. Their goal was to better support changing customer needs, while significantly reducing their real-estate footprint and operating costs. Physical and psychological barriers were removed by opening up the space, creating glass meeting rooms and offices, and deconstructing teller stations. The space plan was developed to intentionally blur the lines between self-service transactions and one-on-one engagement.
Conestoga Mall
Interior Designer : Dana David
Design Firm : Pellow + Associates Architects Inc.
Design Team : Dan Menchions - Keith Rushbrook - Emillie Jones - Kenneth Lam
This design project added more than 100,000 sq. ft. to an existing mall in Waterloo, originally built in the 1970s. The renovated and new common areas were designed to be sophisticated and contemporary, yet neutral enough to allow the retail tenants to remain the show. The style is flexible enough to last another 15 to 20 years. The food court, relocated nearer the existing cinemas, acts as a new mall anchor and entrance, with its own unique environment.
McDonnell Haynes Advertising & Design Ltd.
Interior Designer : Pat Cooper-Slipper
Design Firm : Cooper-Slipper Design Inc.
Design Team : Pat Cooper-Slipper - Jane Juranek
The design of this space supports the client's dramatic shift in workplace philosophy and a re-branding opportunity. The Toronto firm's overhead expenses were reduced significantly with the move from a 17,000 to 7,400 sq-ft space, allowing for a more collaborative environment. The space was manipulated by creating simple blocks of build outs, allowing the flood of natural light into all areas. The end result is an open, creative and collaborative workspace.
Interac Association
Interior Designer : Chantal Frenette
Design Firm : modo
The client sought to reflect a new brand strategy and create a healthy, modern, highly collaborative work environment. The design team used the architecture of the building, located in the financial district of Toronto, to enhance the interiors. The space capitalizes on natural light from full-height windows and spatial niches created by the distinctive saw-tooth design of the building perimeter. Glass fins incorporated in the partitions purposefully reinforce the building footprint and create a dynamic repetition to the regimented planning strategy.
Red Bull Canada Headquarters
Interior Designer : Johnson Chou
Design Firm : Johnson Chou Inc.
This space, located on Queen Street West in Toronto, is intended to function as a forum for the exchange of ideas – an inspirational hub where knowledge is gained and disseminated and the participants are transformed through the experience. Visitors have commented that the space, with its modern, dynamic yet eclectic aesthetic, combined with its visually open and accessible concept, has effectively captured that ineffable Red Bull energetic vibe.
Rogers Communications – Customer Care Center
Interior Designer : Alan Dalquan
Design Firm : Stantec Architecture Ltd.
Design Team : Alan Dalquen - Shannon O'Reilly - Chi-Ae Goodman
The design concept for this 58,000 sq-ft facility in Toronto incorporated three main objectives: operational excellence, pride of place, and reprieve. The workstation layout was developed in a W configuration to support operational objectives by allowing direct sight-lines to the team lead. A clean and minimalist palette of materials was used to reinforce the corporate brand. Quiet spaces, games rooms, break-out lounges and active cafés provide reprieve for employees.
Bennett Jones LLP Client Center
Interior Designer : Elizabeth Broxterman and Leslie Tuttle
Design Firm : Frankland + Associates Ltd., a division of Arcade Architecture and Design Inc.
Design Team : Elizabeth Broxterman - Leslie Tuttle - Brenda Frankland - Jessica Wegener
Clean lines and a neutral palette create a contemporary interior for this Toronto law firm. A range of spaces within the client center accommodate conventional meetings, audio/visual and video conferencing, reception area, break-out areas, a large catering kitchen, and a versatile, multi-purpose room that can easily be converted into four smaller rooms with multiple layouts.
Hospital for Sick Children Hematology and Oncology Outpatient Clinic
Interior Designer : Taeko Rhodes
Design Firm : Stantec Architecture Ltd.
This new 13,000-sq.-ft. clinic at Toronto's Sick Kids Hospital provides a welcoming, comfortable and uplifting environment that is clinically efficient and supportive for patients and staff alike. The reception area is a light-filled, colorful, active space that is inviting for patients of all ages. The treatment area is divided into four pods, each a unique vibrant color to ease stress and promote way finding. The co-location of all clinic functions into each treatment pod improves efficiency.
CTV Olympic Digital Lounge
Interior Designer : Rochelle Jones
Design Firm : Mayhew
Design Team : Rochelle Jones - Steve Cascone - Harpreet Singh
This 600 sq-ft space presented as cool and contemporary, and acted as the touchdown space for athletes within CTV's International Broadcast Center. While temporary and event specific, the space showcased Canadian talent at the Vancouver 2010 Winter Olympics against Canadiana-inspired wall graphics. Flexible functional requirements necessitated neutral palette tones, accented with powerful imagery. The design ensured camera angles and video capturing capabilities were optimized.
FIVE Condo Sales Center
Interior Designer : Anna Simone
Design Firm : Cecconi Simone Inc.
Design Team : Anna Simone - Elaine Cecconi - Marie Girolamo
This 3,462 sq-ft sales center in Toronto caters to a demographic of hip, fashion-forward, urbanites who are leaders, not followers. The existing raw elements of the space, such as surface imperfections and exposed ductwork and conduit, are featured rather than concealed. New materials and furnishings were charred to create a heavily textured surface and found objects were introduced for an eclectic appeal.
Canadian Center of Culinary Arts and Science - Humber College
Interior Designer : Valerie Gow
Design Firm : Gow Hastings Architects Inc.
This 2,700 sq-ft facility at Humber College in Toronto introduces a new interactive teaching platform that allows culinary students to both observe and practice in real time. It incorporates a state-of-the-art stainless steel ventilation and lighting ceiling system from Europe – the first application of its kind in North America. A folding partition enables two labs and a wine-tasting theater to operate as separate classrooms or one large presentation space suitable for cooking competitions and television broadcasts.
Ryerson School of Interior Design
Interior Designer : Valerie Gow
Design Firm : Gow Hastings Architects Inc.
The 12,335 sq-ft interior renovation of the School of Interior Design at Ryerson University in Toronto knits new and existing construction, providing users with a coherent experience of openness and light. The historic brick and timber shell, with exposed ducts and beams, is merged with crisp detailing of white drywall and pin-up boards with maple accents. The third-floor studios were converted into four flexible classrooms that can be opened into a gallery setting.
Woolwich Memorial Center
Interior Designer : Chen Cohen
Design Firm : MacLennan Jaunkalns Miller Architects Ltd.
The use of selective color and material choices, along with bold graphic systems, give this 117,500 sq-ft building in Elmira, Ontario, a quality of space and heightened user experience. The facility houses an arena, along with aquatic, fitness, and multi-use programs. Simple interplay of the material palette of corrugated metal, wood, masonry and colored glass define spaces and complement the users' recreational experience. Color accents provide navigational and programmatic clarity.
Durham Region Courthouse
Interior Designer : Don Parker
Design Firm : Cannon Design
Design Team : Don Parker - Anne McCance - Gabrielle Rossit - Patricia Roy - Rachel Simpson - Stacey Silliphant
Inspiration for the interior of this 446,000 sq-ft, integrated courthouse building in Oshawa was derived from the exterior architecture and regional elements. The building consolidates Superior and Ontario Court justice services and is the province's most technologically advanced, energy-efficient courthouse. Natural daylight and a view to the exterior are emphasized, especially in the courtroom waiting areas located on the building perimeter.
Richmond Olympic Oval
Interior Designer : Don Parker
Design Firm : Cannon Design
Design Team : Don Parker - Patricia Roy
This vast, 506,000 sq-ft structure, located in Richmond, B.C., is designed around three levels. The project had multiple accessibility requirements as it is designed to transition between a speed-skating facility and an international, elite-athlete training zone, as well as a neighborhood recreation center and elderly rehabilitation center. The interior design identifies a hierarchy of finishes, from simple concrete seal, burnished concrete block to back-lit polycarbonate, appropriate to the function and status of the program element they serve.
Lyndhurst
Interior Designer : Theresa Casey
Design Firm : Casey Design Group Inc.
This project involved restoring the spirit of a historic Edwardian home in Toronto severely compromised by years of ill-advised renovations and neglect. The re-purposed Edwardian framework dictated highly articulated rooms revolving around generous hallway spaces, resulting in a series of engaging and meaningful places for both private reflection and family gatherings. The use of traditional materials and original craftsmanship bridge the demands of modern functionality with historic restoration.

Judges 2010
Andrew Furman, Educator ARIDORyerson University
Michael Kolesar, ARIDOKolesar Design
Shari KulhaNational Post
Sandra Lester, ARIDOAffecting Change Inc.
Sharon Martens, ARIDO, IDAMartensGroup Licensed Interior Design Studio Ltd.