ARIDO Awards 2012

ARIDO Awards 2012


Award-winning Projects

Project of the Year
Sixty Colborne Presentation Center
Interior Designer : Johnson Chou
Design Firm : Johnson Chou Inc.
The design concept for this 3,000 square-foot condominium presentation center was to highlight the historic character of the development's central downtown neighborhood, while expressing the client's modernist aesthetic. The design encapsulates visitors in a modern white box with glass walls that frame north and east city views. The simple form of the building juxtaposes against its busy, urban landscape, creating a space of tranquility against the movement of the city. The model suite area is strategically placed to face the pedestrian traffic on King Street, where the reception desk, closing area and architectural model are set against the backdrop of St. James Cathedral. By day, the glass walls invite passers-by a peek into the tranquil, white space. At night, the glass walls become reflective screens for projections of the proposed development.
Awards of Excellence
TELUS - Generation 2 Store
Interior Designer : Chris Wright and Andrew Gallici
Design Firm : figure3
Design Team : Chris Wright - Andrew Gallici - Carly Durrant - Bradley Marks - Angela Stinson - Jessica Swift
This flagship TELUS retail model located in Laval, Quebec, needed to distinguish the retailer from new and incumbent players in the telecommunications industry. The design set out to shift consumer behavior from a latent needs-based transaction to an active dialogue-based one. The design boasts a user-centric approach focused on the role technology plays in our lives. A TELUS purple entry portal transports customers into the store, while LCD monitors project live twitter feeds to encourage customers to talk to the brand. The design invites product browsing, comparing and conversation.
Polar Securities Office Renovation
Interior Designer : Chen Cohen
Design Firm : MacLennan Jaunkalns Miller Architects
The renovation of this 12,000 square-foot office serves as the new corporate headquarters for a successful Bay Street hedge fund and investment firm. The design focused on strengthening corporate identity and creating a functional and desirable workplace that would attract the brightest talent on Bay Street. The office was broken down into distinct zones: meet, lounge, work and gallery, to display the client's large Canadian Modern Art collection. An arctic theme was carried throughout the space. Polar-inspired cool walls and ceiling panels reflect a minimal arctic landscape. Lighting was inspired by constellations and an iceberg bleacher accommodates 50 person staff meetings without overcrowding.
Awards of Merit
Nova Scotia Power
Interior Designer: Caroline Hughes and Erin Armstrong Wright
Design Firm : figure3
Design Team : Caroline Hughes - Erin Armstrong - Diana Watters
This once moth-balled power plant on Halifax's waterfront was transformed into a state-of-the-art LEED Platinum workplace for 500 employees. Long an eyesore on the shores of the Atlantic, the client envisioned a welcoming facility not only for its own employees, but also as an education center to communicate the utility's expanding sustainable power initiatives to the local community. The design maintains the building's steel structure footprint. The harbor-facing atrium features an inter-connecting central staircase and glass elevators creating four distinct workplace blocks over seven floors. The drama of the power plant's impressive size is balanced with intimate employee work zones, all focused on the views of Halifax's historic harbor. In addition to winning an Award of Merit in the Restoration and Adaptive Reuse category, this project received an Award of Merit : Sustainable Design for its eco-conscious design (LEED-NC Platinum pending).
150_W Residence
Interior Designer : Neal Prabhu
Design Firm : nkArchitect
Located in Toronto's Beach, 150_W Residence addresses the challenge of maximizing southern exposure within an east-west lot orientation. With the client's hectic work schedule, the home needed to be a space of tranquility, yet suitable for entertaining and leisure. The interior plan is focused around a side-yard terrace, creating an L-shaped floor plate that capitalizes on the family's desire for year-round outdoor living. The outdoors are easily accessible and visible from any point within the home. Seasonal landscape changes provide contrast to the simplicity of the home's restrained material palette.
Pied-à-terre
Interior Designer : Michel Arcand and Don Parker
Design Firm : IN8 Design Inc.
The design of this 1,600 square-foot home-away-from-home for a Canadian couple living in Florida balances his contemporary taste with her traditional aesthetic. The condo was almost entirely gutted to re-route plumbing and square off awkward 45-degree angles. The kitchen and en-suite were opened to allow daylight to penetrate the spaces. The result is a refined, functional and elegant interior that reflects the couple's lifestyle.
TELUS Small Business Store
Interior Designer : Chris Wright and Andrew Gallici
Design Firm : figure3
Design Team : Chris Wright - Andrew Gallici - Bradley Marks - Jackie Prawecki
The interior designers were challenged with creating an environment that would differentiate this new concept store, which supports small and medium sized business, from other TELUS retail stores. The space, inclusive of products, services and hoteling stations for use by customers, had to elevate service, increase product exposure and educate consumers. The store was divided into key zones to support business customers' needs – to diagnose and play; receive consultations; and purchase accessories. The result is a clean and professional visual representation of the telecom company's brand.
McLaren
Interior Designer : George Papadatos and Steve Cascone
Design Firm : Mayhew
The transformation of this 12,000 square-foot premium boutique dealership houses both the first Canadian McLaren luxury car retail environment and Pfaff Tuning, an auto service shop for high-end vehicles. Each car is displayed as a showpiece, surrounded by its parts and custom accessory options for tailored selections. The sculpted millwork walls mimic the quality and detail of the luxury vehicle, while the understated design fades to the background. The interior designers created a state-of-the-art jewel box that beautifully accentuates the McLaren.
Metrick Toronto Studio
Interior Designer : Cheryl Krismer
Design Firm : Crayon Design Company Inc.
The design of this 5,800 square-foot warehouse space needed to articulate The Metrick System's creative brand. The space needed to accommodate staff and meet the company's film production and sound recording needs. Vintage 1950's Airstream trailers were retrofitted and included in the space for visual and sound separation in three key areas: the president's office, the recording studio and the kitchen. The office was designed to be as flexible as a movie studio where the props, tables, chairs and trailers all appear as if they can be picked up and moved. The high-polished aluminum shells enhance the imagery of the film industry, paying homage to old Hollywood.
OPTIMUS | SBR
Interior Designer : Jacqueline Claassen and Donna Wood
Design Firm : Bullock Associates Design Consultants Inc.
Design Team : Jacqueline Claassen - Donna Wood - Doug Bullock
When OPTIMUS|SBR, a management consulting firm, merged three organizations into a new 12,000 square-foot space, the offices needed to be flexible to fulfill the client's goal of doubling in size over the next 10 years. The client's vision was to create an environment that would stimulate a new corporate culture, structure and identity and that would take the company to new heights. Contemporary glass partitions create multi-functional, collaborative and private spaces that promote information sharing, while unassigned seating fulfills the company's targeted growth. The result is an efficient workplace that reflects experience, unity and progressiveness to attract and retain top talent.
DRAFTCB
Interior Designer : Inger Bartlett and Lynn Nguyen
Design Firm : Bartlett & Associates
Design Team : Inger Bartlett - Lynn Nguyen - Michelle Gray-O'Donnell
This 30,000 square-foot former light bulb factory in Toronto's Dufferin Liberty Center was transformed into an energetic and open space that promotes creativity for the Canadian arm of a global advertising and marketing agency. The creation of strong horizontal and vertical axes—the mezzanine, stairs and lower level—govern all movement through the space and create a dynamic, multi-level interplay of space. A cohesive palette ties each space together. The textures and materials used add drama and play to the building's historical roots.
FMC Law
Interior Designer : Peter Heys
Design Firm : IBI Group
Design Team : Peter Heys - Melissa Beresford - Jillian Warren - Jackie McKenzie
A vertical community was created when the client, a leading Canadian legal practice, moved to their new six-floor, 133,000 square-foot Toronto headquarters. The design aligned the client's vision of a vibrant, collaborative work space with cross-generational appeal. An internal stair provides quick access to all amenities and establishes vertical communal zones. A centralized reception floor, public zones and stacked client meeting floors allow for easy access while maintaining security separation needs. The total rentable area was reduced by 14 per cent per lawyer, leading to significant cost savings.
TEVA Cafeteria
Interior Designer : Michelle Sta. Ana-Ascenzi
Design Firm : Perkins + Will
Design Team : Michelle Sta. Ana-Ascenzi - Joanne D'Silva
The interior designers were challenged with the renovation of this 2,300 square-foot cafeteria for TEVA pharmaceuticals that admittedly had not grown to meet the needs of an evolving workforce over the past twenty years. The client's directives were clear: to provide a space that is clean, comfortable, has better traffic flow and that is not overly showy. A screen wall was strategically placed to guide employees to the hot and cold food stations or to the refrigerators that hold lunches brought from home. A second entrance/exit addresses the long line-ups that once spilled out past the main doors. Carefully selected materials, combined with smart acoustics and flexible lighting solutions, elevate the space. The more efficient space inspired the chef to modernize the food offerings.
ARIDO Headquarters
Interior Designer : Chantal Frenette
Design Firm : modo
Design Team : Chantal Frenette - Yvonne Campbell
Faced with the decision of needing to renovate their existing office space, the Association of Registered Interior Designers of Ontario (ARIDO) purchased a character-rich 7,500 square-foot commercial unit in Toronto's Toy Factory Lofts. To capitalize on the building's architecture, multi-purpose meeting rooms, service areas and private offices were planned on the interior, while open offices and collaboration areas line the perimeter. Generous contributions from industry partners were integrated into the design. The space is compliant with LEED-CI Silver standards. The new interior architecture compliments the brick and beam structure, creating a clean and modern environment for association staff and members alike. In its newly designed space, ARIDO confidently leads the industry by example.
Mark Anthony Brands
Interior Designer : Bryan Chartier
Design Firm : Giannone Petricone Associates
The building's 9,000 square-foot vintage shell composed of brick, saw-tooth skylights, and Douglas Fir columns and beams served as the backdrop for the design of this privately-owned importer and distributor of specialty alcoholic beverages in Canada. The space had to accommodate workstations for 45 employees and four executives, a 14-person boardroom, formal meeting rooms and conferencing rooms, informal meeting areas, wine tasting areas and training facilities. A new mezzanine was created to divide employee operations and guest services. The main stair is both functional and sculptural where a cantilevered custom light extends.
590 King St. West
Interior Designer : Brian Bettencourt
Design Firm : Watt International
Design Team : Brian Bettencourt - Paulis Ciskevicius - Sharon Eugene
Watt International's refresh of its brand and business practices prompted the move from its original 38,000 square-foot location into a post and beam factory loft nearly half the size. This push for change encouraged the design to deliver what the business preaches: design with purpose. Flexible furniture systems encourage the firm's collaborative team culture. Bold graphic expressions inject energy and encourage creativity. Retail techniques were used to add interest to the variety of material components.
Ronald McDonald House Toronto
Interior Designer : Anne Carlyle
Design Firm : Carlyle Design Associates Ltd.
Design Team : Anne Carlyle - Alanna Drawson
Ronald McDonald House Toronto serves as a home-away-from-home for families with critically ill children who come to the city seeking specialized medical care. Supporting the house's compassionate mission, helping families heal better, the design provides all of the comforts of home, including kitchen and dining rooms, games and playrooms, outdoor courtyards, a library, a school and 81 family suites. Finished in one of three quiet palettes with custom designed casegoods, each suite is a restful retreat. A mix of donated contemporary and traditional furnishings help create a space that feels friendly, not precious, like a family home that has accumulated stuff over time. Warm, vibrant colors line the corridors and turn the building into a glowing beacon visible from the street.
88 Scott Sales Center
Interior Designer : Kelly Cray
Design Firm : UNION31
Design Team : Kelly Cray - Christianne Celotti
This 3,700 square-foot condo sales center caters to move up purchasers, a demographic of young professionals and well-established couples. The design required standards and finishes of exceptional quality. Inspired by the adjacent neighborhood, located in Toronto's Financial District and the builder's cross-national presence, the sales center plays on a nature theme. Our country's change of seasons, prairie landscape, mountains and oceans create a sophisticated aesthetic grounded in the use of raw materials, organic textures and earthy colors. The result is a lifestyle offering of understated elegance, luxury and style.
Quartz/Spectra Model Suite
Interior Designer : Suzanne Bettencourt and Chris Wright
Design Firm : figure3
Design Team : Suzanne Bettencourt - Chris Wright - Diana Watters
A cube design strategy was implemented for these small, 800 square-foot units. Core elements within each suite, which house an open kitchen, private washroom and utility closet, were an exercise in spatial organization, inspired by the efficiency of an office building. The cube turns the conventional wisdom of placing water and vertical penetrations along perimeter walls on its head. Instead, the central hub creates positive energy through the plan's spaces for living, dining, sleeping and storage without the barriers of walls. Playing on the development's name, Quartz, the space uses light, reflection, refraction, and light and dark contrasting elements to create a luxurious and comfortable lounge feel.
McGregor Community Center Lounge
Interior Designer : Tania Bortolottto
Design Firm : Bortolotto Design Architect Inc.
Designed for the City of Toronto, as part of a four-year community investment initiative that funds youth-focused recreation facilities, the new McGregor Community Center lounge provides this east-end neighborhood with a bright, open gathering space. Vibrant, inviting, safe and accessible, this 1,450 square-foot lounge is a focal point for the community: a place that brings together youth, seniors and families. The design was conceived as a horizontal split box. The lower portion is comprised of solid brick and block, responding to the need for privacy and security. The upper portion is made up of glass panels in various colors that create a lantern effect, allowing natural light to penetrate the public space. The lounge is a true expression of the neighborhood that uses it.
Old Fort Erie Interpretive Center Exhibits
Interior Designer : Cathy Misiaszek
Design Firm : Reich + Petch Design International
This historical attraction at Old Fort Erie sets the stage for visitors looking to learn more about the British siege of the American-held fort in 1814. The Fort's history is presented as a timeline. The exhibit space is divided equally into British and American territories, easily distinguished by the use of bright blue and red, which present the perspectives of the soldiers on both sides. The visitor experience is dynamic, with life-sized figures, showcased artifacts, replicas and a variety of audio-visual interactive elements. Playful details, such as the sounds of musket and cannon fire, engage visitors as they navigate the space.
New Delta Guestrooms - Brand Standard S
Interior Designer : Randa Tukan
Design Firm : HOK Canada Inc.
Design Team : Randa Tukan - Daniela Barbon
To capture and expand the market for its 45 hotels and resorts across Canada, Delta needed its new brand to be cost-effective, cohesive, consistent and appealing to a younger design-conscious traveler. Delta's Canadian pride and strong connection to its communities were the vision for the design. The materials and palettes, inspired by regional landscapes, make a clear connection to the location of each property. A kit-of-parts approach, tailored to Delta guests, maximizes functionality, flexibility, comfort and convenience for a clean aesthetic with a home-like feel that elevates the guest experience.

Judges 2012
John Bentley MaysArchitecture and Design Critic
Fenwick BonnellPowell and Bonnell
Pat Cooper-SlipperCooper Slipper Design
Annick MitchellRyerson School of Interior Design
Katherine StoneStone Interior Design